Ładowanie...

Włosi słyną ze swojej gościnności i uwielbienia domowej atmosfery. Są to miłośnicy dobrego jedzenia i oczywiście wyśmienitej kawy. Zatem nie powinien dziwić fakt, że jedne z lepszych kaw produkowane są właśnie we Włoszech.

Marka Segafredo należy do włoskiej grupy Massimo Zanetti Beverage Group, której oferta obejmuje różnorodne produkty, od kawy po herbatę i przyprawy.

Właściciel firmy, Massimo Zanetti zamiłowanie do kawy odziedziczył po swoim dziadku. Rodzina Zanetti od 1700 roku przemierzała Indie i Daleki Wschód zajmując się handlem przyprawami i kawą. Przez wieki klan Zanetti był ekspertem w uprawie, przetwarzaniu, paleniu i parzeniu kawy, co w połączeniu z niezwykłą pasją przełożyło się na sukces marki Zanetti na światowych rynkach.
Pasję tą kontynuuje również Massimo Zanetti, a centrum dowodzenia rodzinnym przedsiębiorstwem znajduje się we Włoszech, w willi gdzie się urodził i dorastał.

W Polsce firma rozpoczęła swoją działalność w 2002 roku, pod nazwą Segafredo Zanetti Poland. Obejmuje ona zarówno produkcję, jak i import towarów.

Kawy marki Segafredo cechuje wysoka jakość. Mieszanki wytwarzane są z najwyższej klasy surowców. Massimo Zanetti Beverage Group sprawuje kontrolę nad całym łańcuchem produkcji kawy, poczynając od pozyskania surowców, poprzez proces palenia, na dystrybucji produktów kończąc.

 

Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to Arabika oraz Robusta. Wybierając kawę w pierwszej kolejności należy zrozumieć jaka jest różnica między ziarnami Arabiki a ziarnami Robusty.

Arabika

  • jest droższa od Robusty
  • uprawia się ją na terenach górzystych 610-1830 metrów nad poziomem morza, w ciepłym klimacie strefy tropikalnej w temperaturze 15-24 stopni Celsjusza
  • zawiera mniej kofeiny niż Robusta, od 1-1.5%
  • napar z ziaren Arabiki jest łagodny oraz cechuje się głównie owocowo-kwiatowym lub kakaowym posmakiem

Robusta

  • uprawia się ją w klimacie tropikalnym w temperaturze 24-30 stopni Celsjusza
  • zawiera 2-2.5% kofeiny
  • napar z ziaren Robusty jest mocniejszy, cięższy i cechuje się gorzkawo-czekoladowym posmakiem

Podsumowując:

Kawa w 100% z ziaren Arabiki jest droga, natomiast kawa w 100% z ziaren Robusty niesmaczna. Zatem na rynku najpopularniejsze są różne mieszanki ziaren.


Chcąc  zaoferować naszym Klientom wysokiej jakości produkty, sięgnęliśmy po kawy marki Segafredo. Proponujemy dwie linie tych kaw: Office Line oraz Speciale.

Segafredo Speciale Espresso – to mieszanka ziaren Arabiki z Ameryki Południowej oraz Robusty z Ameryki Południowej i Azji.

  • cechuje się wyraźnym i intensywnym aromatem z czekoladowym posmakiem
  • zawartość kofeiny: średnia
  • przeznaczona do ekspresów automatycznych i kolbowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny

Segafredo Speciale Dolce – to mieszanka najlepszych ziaren Arabiki z Ameryki Południowej oraz Robusty z Ameryki Południowej i Azji

  • cechuje się łagodnym, orzechowo-czekoladowym smakiem z nutą goryczki
  • zawartość kofeiny: średnia
  • idealna do kaw z mlekiem
  • przeznaczona do ekspresów automatycznych i kolbowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny

Segafredo Speciale 100% Arabica – to mieszanka najwyższej klasy ziaren Arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej

  • cechuje się zbalansowanym smakiem, z wyczuwalną nutą miodu i cytrusowym akcentem
  • zawartość kofeiny: niska
  • przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny

Segafredo Office Line 100% Arabica – to mieszanka ziaren Arabiki pochodzących z plantacji Ameryki Centralnej i Południowej

  • cechuje się czekoladowo-orzechowym posmakiem z nutą owocowo-kwiatową
  • idealna do kaw czarnych
  • przeznaczona do ekspresów automatycznych i kolbowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny

Segafredo Office Line Intenso – to mieszanka ziaren Arabiki i Robusty z plantacji w Brazylii, Peru i Wietnamu

  • cechuje się czekoladowo-kakaowym posmakiem
  • idealna dla miłośników espresso, jednocześnie dobrze komponuje się z mlekiem
  • przeznaczona do ekspresów automatycznych i kolbowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny

Segafredo Office Line Aromatico – to mieszanka specjalnie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki z Ameryki Południowej, wzbogacona ziarnami Robusty

  • cechuje się cytrusowym posmakiem z nutą mlecznej czekolady
  • gwarantuje idealny balans pomiędzy goryczką a kwasowością
  • przeznaczona do ekspresów automatycznych i kolbowych
  • po zmieleniu może być również przygotowywana w sposób tradycyjny


Kawa jest z nami na co dzień, w domu, w biurze. Jest również obecna na spotkaniach z przyjaciółmi. Sięgajmy zatem po dobre i sprawdzone produkty, które cechuje nie tylko wysoka jakość, ale również tradycja i ciekawy smak.