Opakowania EKO - bądź na bieżąco!
Nowe ograniczenia dla plastiku – poznaj je!
Nie od dziś wiemy, że dużym problemem dla środowiska są plastikowe opakowania jednorazowe, które wytwarzane z klasycznych polimerów petrochemicznych rozkładają się w czasie od kilkunastu do nawet kilkuset lat.
Tworzywa sztuczne mogą stanowić nawet do 90% wszystkich zanieczyszczeń znajdujących się w oceanach. Pozostałości plastiku znajdziemy w organizmach zwierząt jak ptaki, ryby czy foki a zatem stanowią one część łańcucha pokarmowego człowieka.
Sytuacja zmusiła do ustanowienia zakazu produkowania i wprowadzania do obrotu jednorazowych opakowań wykonanych z plastiku z dniem 01.01.2021. Nie wiąże się to jednak z tym, że produkty te znikną z hurtowni od razu. Opakowania, sztućce i inne plastikowe pojemniki na żywność będą dostępne na rynku dopóki hurtownie posiadają stany magazynowe.
Wytyczne Unii Europejskiej zakazują produkcji i wprowadzania do sprzedaży dziesięciu najpopularniejszych jednorazowych produktów plastikowych, które posiadają swoje biodegradowalne odpowiedniki. Są to:
- plastikowe widelce, noże, łyżki i talerze
- plastikowe słomki i mieszadełka do napojów
- plastikowe pojemniki do żywności
- styropianowe kubki
- patyczki higieniczne
- plastikowe patyczki do balonów
Poszukujesz alternatywy do plastikowych opakowań i pojemników na żywność czy sztućców? Poznaj dostępne na rynku rozwiązania oraz dopasuj je do swoich potrzeb
- Najbardziej eko są produkty szklane – główną zaletą tych produktów jest to, że można je wykorzystywać nieograniczoną ilość razy. Szkło rozkłada się bardzo długo, jednak nie zanieczyszcza gleby oraz jest przyjazne dla Naszego zdrowia. Jako alternatywa dla jednorazówek może okazać się jednak mało ekonomiczna.
- Opakowania papierowe i kraftowe – idealna alternatywa dla „jednorazowego plastiku” ale ma swoje wady: „czyste” pojemniki z kartonu źle znoszą kontakt z płynnymi i gorącymi produktami spożywczymi. W większość muszą one zostać pokryte dodatkowymi materiałami aby gwarantowały większą wytrzymałość i uniwersalność.
- Bioplastiki – czyli opakowania wytwarzane z roślin, głównym ich surowcem jest skrobia kukurydziana lub trzcina cukrowa.
Produkty szklane oraz opakowania papierowe nie są czymś nowym w gospodarce opakowaniowej.
Biotworzywa to stosunkowo nowe ekorozwiązania, po które sięgamy jako alternatywa bezpieczniejsza dla środowiska, gdyż głównym założeniem dla bioplastików jest ich kompostowalność.
Definicję biotworzyw można zamknąć w jednym zdaniu – to tworzywa sztuczne produkowane z odnawialnych źródeł biomasy takich jak: tłuszcze i oleje roślinne, skrobia kukurydziana, słoma, zrębki, trociny, odpady spożywcze z recyklingu itp.
Zgodnie z powyższą definicją na rynku można znaleźć wiele rodzajów bioplastików. Zaliczamy do nich m.in:
- tworzywa sztuczne na bazie skrobi tzw. skrobia termoplastyczna
- tworzywa sztuczne na bazie celulozy
- tworzywa sztuczne na bazie białka – głównie białka pochodzące z pszenicy lub soi
- tworzywa sztuczne na bazie kwasu mlekowego tzw. PLA
Jasne i ciemne strony eko opakowań
Oczekiwania na ekologiczne opakowania jednorazowe rośnie. W wyniku tych oczekiwań powstają coraz to nowe tworzywa zaliczane do bioplastików.
Najbardziej przypominającym plastik PET lub PP jest bioplastik tzw. PLA. Jest to polimer pochodzenia naturalnego, który można wytwarzać z kukurydzy czy trzciny cukrowej
PLA zgodnie z założeniem mniej szkodliwego wpływu na środowisko to produkt w 100% biodegradowalny, a zatem powinien być segregowany tak jak kuchenne odpadki organiczne, czyli wrzucany do kosza BIO.
Nie jest to jednak takie oczywiste, niestety. Bioplastik na swojej drodze napotyka wiele problemów związanych z systemem jego odzyskiwania i przetwarzania.
Ze względu na to, iż degradowalność bioplastiku PLA jest bardzo trudna do określenia i zależy od zbyt wielu zmiennych to z zasady zamiast trafiać do kosza BIO, trafia do kosza z tworzywami sztucznymi lub do pojemnika odpadów zmieszanych. Wynika to z tego, że rynek gospodarowania odpadami nie jest jeszcze w pełni przygotowany na najnowsze ekorozwiązania.
Jednak nie jest z tym PLA tak źle jakby się mogło wydawać. Zalety bioplastików to nie tylko kompostowalność (która w Polskich realiach nie jest w pełni wykorzystywana) ale również:
- opakowania z surowców pochodzenia roślinnego jak np. PLA przy produkcji nie zużywają takiej ilości paliw kopalnianych jak produkty wytwarzane z PET lub PP
- bioplastik ma niższy ślad węglowy
- bioplastik powstaje z rośliny, które rosnąc produkują tlen, pochłaniając dwutlenek węgla
- bioplastik jest wolny od BPA (szkodliwego bisfenolu) zatem jest zdrowszy dla Naszego organizmu
Patrząc na bioplastik z takiej perspektywy należy uznać, że jest on korzystniejszy od PET lub PP! Samorządy oraz przedsiębiorstwa zajmujące się gospodarowaniem odpadami na pewno z czasem dopasują się do zmieniającego się otoczenia i zastosują odpowiednie rozwiązania.
Jakie rozwiązania dla opakowań wybrać?
Najlepszym i najbardziej proekologicznym wyborem są opakowania wielorazowego użytku jak opakowania szklane.
Wybierając opakowania jednorazowe sięgajmy w pierwszej kolejności po opakowania papierowe, następnie - dla bardziej wymagających - opakowania z bioplastiku.
W ostatecznym rozrachunku bioplastik jest to lepszy wybór niż produkty z plastiku PET lub PP, mimo wszystkich problemów związanych z przetwarzaniem i systemem odzyskiwania.